Artiestenregeling

Ga je optreden of heb je al opgetreden en moet de gage (het afgesproken bedrag voor jouw optreden) nog betaald worden? Of ben je juist een bandleider of kroegbaas en wil je musici uitbetalen? Lees dan verder wat je aan de artiestenregeling hebt!

Als artiest

Wanneer je voor een baas werkt ben je in loondienst. Deze baas houdt voor jou loonbelasting in. Ben je eigen baas (lees: ondernemer, zzp’er, etc.) dan moet je zelf belastingen afdragen.

Als er niets geregeld zou zijn zou je als optredende artiest tussen wal en schip vallen. Je hebt namelijk niet echt een baas maar tegelijkertijd heb je er niet voor gekozen om als eigen baas, zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan.

Zodra optredens geld opleveren wil de Belastingdienst natuurlijk zeker weten dat ze daar hun deel van krijgen. Daar is iets voor in het leven geroepen: De Artiestenregeling.

Wellicht komt de Artiestenregeling je niet direct bekend voor maar doet de term gageverklaring wel een belletje rinkelen. De gageverklaring is een uitwerking van de Artiestenregeling, een formulier om beroep op de regeling te doen.

Je vult op de gageverklaring in wat je hebt verdiend en jouw opdrachtgever, dus waar je hebt opgetreden, doet dan de rest.

De kleine vergoedingsregeling (KVR)

Als je kosten maakt mag je deze als (niet zelfstandige) artiest opgeven via de KVR. Dit kan tot een maximum van €163,- Let wel op dat je deze kosten dus ook aan kunt tonen. Mocht je ooit een controle krijgen door de Belastingdienst dan moet je kunnen laten zien waarom je deze kosten hebt opgevoerd.

Uitzonderingen – Optredens in de privésfeer vallen buiten het bereik van de artiestenregeling. Over deze inkomsten betaal je achteraf belasting via je aangifte inkomstenbelasting. – Als ondernemer werkte je voorheen met de VAR, tegenwoordig werk je met modelovereenkomsten onder de wet DBA. Als je lid bent van de Ntb houden we je via nieuwsbrieven en ons blad Muziekwereld op de hoogte van de laatste ontwikkelingen hieromtrent.

Als bandleider

Waarschijnlijk wil je factuur sturen namens de gehele band en niet iedereen is zelfstandig ondernemer. Je moet dan een zogeheten IPV aanvragen. Hiermee wordt jij “de baas”. Jij kunt dan een factuur sturen naar de opdrachtgever met de mededeling dat jij de administratieplicht en het inhouden van belastingen overneemt.

Dit betekent wel dat je naast het bijhouden van een (loon)administratie dus ook echt loonbelastingaangifte moet doen en belastingen moet afdragen. Met name die aangifte vinden de meeste muzikanten niet zo’n prettig idee.

Wat een gedoe!

Dat vinden wij dus ook. Daarom hebben wij de volgende oplossing voor je!

De NTB werkt samen met Artiestenverloningen.nl. Dit is een verloningsbedrijf met een IPV. Die treedt in jouw plaats, stuurt een factuur namens de band en neemt alle administratieve lasten van je over. Als lid krijg je ook nog eens een mooie korting!

Als kroegbaas, podia, opdrachtgever

Een band/gezelschap inhuren zorgt voor een mooie avond en tegelijkertijd voor heel wat administratief gedoe. Als opdrachtgever ben je altijd als eerste de aangewezen persoon om iets te regelen.

Voorkom belastingboetes door de verloning uit te besteden!

Ik ben als artiest geen ondernemer en wil het toch zelf regelen.

Dat kan! Je kunt met opting-out uit deze regeling stappen simpelweg door aan te geven dat je de bruto gage wilt ontvangen en zelf de plicht op je neemt om dit goed aan te geven. Wij raden je echter af dit te doen omdat:

  • je in dat geval zelf geld opzij moet zetten om achteraf alsnog belasting te betalen via je aangifte inkomstenbelasting.
  • je geen gebruik kan maken van de werkeloosheid, ziekte- en arbeidsongeschiktheidswet.
  • Als je dus wel gebruik maakt van de artiestenregeling dan is het niet noodzakelijk om een dure arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te sluiten.

(Met dank aan Ruud Hoevenaar)

Voor meer info hierover zie: Belangrijke ontwikkelingen voor ZZP’ers en De VAR is dood. Leve de modelovereenkomst door Eloy Veldhuijzen.

Meer info over de artiestenregeling valt hier te downloaden.

 

 

 

 

Actueel

Ledenraadpleging principe akkoord cao orkesten

  Bijgevoegd treft u het principe akkoord aan zoals tussen dat tussen de vakbonden Kunstenbond en FNV Media & Cultuur… lees verder

Platform voor Freelance Musici en Kunstenbond/Ntb versterken samenwerking

Het snelgroeiende Platform voor Freelance Musici (PvFM) en de Kunstenbond/Ntb gaan intensief samenwerken. Het PvFM heeft in korte tijd veel… lees verder

Raad van State: Kunstenbond ten onrechte buitenspel gezet

In 2016 besloot toenmalig minister Jet Bussemaker om een lager subsidiebedrag toe te kennen aan het Metropole Orkest. In plaats… lees verder