Over de NTB

De Nederlandse Toonkunstenaarsbond (Ntb) is de vakgroep Muziek van de Kunstenbond, vakbond voor alle creatieven en werkenden in de cultuursector. De Ntb werd in 1919 opgericht en bestaat nu meer dan 100 jaar.

Voor ruim de helft bestaat het ledenbestand van de bond uit zelfstandigen, hetgeen de Ntb tevens tot een soort brancheorganisatie maakte, hoewel musici (en voorheen ook acteurs) slechts als persoon lid van de organisatie kunnen worden. Per 1 juni 2018 is de Ntb gefuseerd met de Kunstenbond. De Ntb vaart sindsdien verder als Vakgroep Muziek/Ntb, onderdeel van de Kunstenbond. De doelen blijven daarmee onveranderd, samen staan we wel sterker. 

De Kunstenbond/Ntb verleent ook juridische bijstand aan zijn leden, bijvoorbeeld bij incassozaken of (arbeids)conflicten met opdrachtgevers of werkgevers. De leden kunnen er terecht voor informatie over alles wat met de zakelijke kant van de podiumkunsten en met rechten te maken heeft. Tevens biedt de Kunstenbond/Ntb zijn leden een voordelig verzekeringspakket afgestemd op de podiumkunsten.

Daarnaast heeft de Kunstenbond/Ntb (bestuurs)vertegenwoordigingen in rechtenstichtingen zoals Sena, Stichting Norma (beide mede door de Ntb opgericht), Stichting Leenrecht en Stichting de Thuiskopie.
De Ntb is aangesloten bij onder meer Platform Makers (mede door Kunstenbond en Ntb opgericht) en Kunsten 92.

Ter ondersteuning geeft de Nederlandse Toonkunstenaarsbond onder meer het kwartaalblad Muziekwereld – met eens per jaar de Belastingspecial – uit (gratis voor leden van de vakgroep Muziek/Ntb). Kunstenbond organiseert ook cursussen en workshops rond de zakelijke kanten van het beroep.

In 1974 nam de Ntb het initiatief tot het instellen van een jaarlijkse prijs van collega’s voor collega’s: de Gouden Notekraker. Na een pauze (van 2001 tot en met 2006) wordt deze prijs tegenwoordig uitgereikt door voornoemde stichtingen Sena en Norma.

In 2011 besloot de Ntb tot oprichting van de Vereniging Componisten en Tekstdichters Ntb (de VCTN), waarbij Kunstenbond/Ntb leden die als componist of tekstschrijver werkzaam zijn automatisch zijn aangesloten. Doel van de vereniging is de belangen van aangesloten componisten en tekstdichters beter te kunnen vertegenwoordigen en met name meer invloed te kunnen uitoefenen op het beleid van Buma/Stemra, die tot dat moment weigerde de vakbonden als auteursbelangenorganisatie te erkennen.

Dus, wat heb je aan de Kunstenbond/Ntb?

 • Goedkoopste instrumentenverzekering met (wereld)dekking bij optredens.
 • Juridische check/screening van o.a. boekings-, management-, uitgave- en platencontracten.
 • Cao-onderhandelingen bij onder meer de orkesten en het kunstonderwijs (CAO-KE)
 • Helpdesk, incassoservice en dienstverlening zzp
 • WA-verzekeringen voor privé en zzp.
 • Exclusief en zeer voordelig verzekeringspakket met speciale site voor Ntb-leden. Hoog oplopende ledenkortingen op de reguliere verzekeringen.
 • Diverse modelcontracten, o.a. standaard lesovereenkomst.
 • Zakelijke kennis van en netwerk binnen de muziek- en podiumwereld.
 • Goedkope factureringsservice en loonadministratie optredens via artiestenverloningen.nl
 • Rechtsbijstand bij problemen met opdrachtgevers en weigering uitkeringen. Incasso service achterstallige gages .
 • Advies op maat over opbouw (muziek)carrière of lespraktijk, aanvragen van subsidies, maken van geluidsopnamen/cd’s.
 • Cd-recensies in ons magazine Muziekwereld en op de website.
 • Voor componisten en tekstdichters behartigt de VCTN (Vereniging voor Componisten en Tekstdichters Ntb) de belangen in het Buma bestuur en bij de politiek.

Actueel

Tarievenlijst 2024

Binnenkort verschijnt de nieuwe Muziekwereld. Als elk jaar een belasting- en inkomensspecial, met daarin ook de nieuwe Ntb Tarievenlijst. Vanwege… lees verder

Nieuw standaard sessiecontract en nieuwe aanbevelingen voor artiestencontracten

Onlangs bereikte Kunstenbond/Ntb een onderhandelaarsakkoord met de NVPI over het zogenoemde Collective Bargaining Package. Het meest in het oog springende… lees verder

Leden akkoord met bestsellersregeling voor sessiemusici

Beeld: Getty   De afgelopen twee weken konden de leden van de vakgroep muziek (Ntb) van Kunstenbond die als sessiemuzikant… lees verder