Over de NTB

De Nederlandse Toonkunstenaarsbond (Ntb) is een vakbond voor muzikanten, acteurs, dansers en artiesten. De Ntb werd in 1919 opgericht.

Hoewel de bond van oorsprong wel aangesloten is geweest bij de NVV (voorloper van FNV), is de Ntb nu een onafhankelijke (sectorale) vakbond (dat wil zeggen; niet aangesloten bij een vakcentrale). Voor ruim de helft bestaat het ledenbestand van de bond uit zelfstandigen, hetgeen de Ntb tevens tot een soort brancheorganisatie maakt, hoewel musici en acteurs slechts als persoon lid van de organisatie kunnen worden. Per 1 juni is de Ntb onderdeel van de Kunstenbond.

De Ntb verleent ook juridische bijstand aan zijn leden, bijvoorbeeld bij incassozaken of (arbeids)conflicten met opdrachtgevers of werkgevers. De leden kunnen er terecht voor informatie over alles wat met de zakelijke kant van de podiumkunsten en met rechten te maken heeft. Tevens biedt de Ntb zijn leden een voordelig verzekeringspakket afgestemd op de podiumkunsten.

Daarnaast heeft de Ntb (bestuurs)vertegenwoordigingen in rechtenstichtingen zoals Sena, Stichting Norma (beide mede door de Ntb opgericht), Stichting Leenrecht en Stichting de Thuiskopie.
De Ntb is aangesloten bij onder meer Platform Makers (mede door Ntb opgericht) en Kunsten 92.

Ter ondersteuning geeft de Nederlandse Toonkunstenaarsbond onder meer het kwartaalblad Muziekwereld – met eens per jaar de Belastingspecial – uit en organiseert cursussen en workshops rond de zakelijke kanten van het beroep.
In 1974 nam de Ntb het initiatief tot het instellen van een jaarlijkse prijs van collega’s voor collega’s: de Gouden Notekraker. Na een pauze (van 2001 tot en met 2006) wordt deze prijs tegenwoordig uitgereikt door voornoemde stichtingen Sena en Norma.

In 2011 besloot de Ntb tot oprichting van de Vereniging Componisten en Tekstdichters Ntb (de VCTN), waarbij Ntb leden die als componist of tekstschrijver werkzaam zijn, sinds de formele oprichting van de vereniging in 2012 automatisch zijn aangesloten. Doel van de oprichting was de belangen van aangesloten componisten en tekstdichters beter te kunnen vertegenwoordigen en met name meer invloed te kunnen uitoefenen op het beleid van Buma/Stemra, die tot dat moment weigerde de Ntb als auteursbelangenorganisatie te erkennen.

Dus, wat heb je aan de Ntb?

 • Goedkoopste instrumentenverzekering met (wereld)dekking bij optredens.
 • Juridische check/screening van o.a. boekings-, management-, uitgave- en platencontracten.
 • CAO onderhandelingen bij onder meer de orkesten en het kunstonderwijs (CAO-KE)
 • Helpdesk, incassoservice en dienstverlening ZZP
 • WA verzekeringen voor privé en ZZP.
 • Exclusief en zeer voordelig verzekeringspakket met speciale site voor Ntb-leden. Hoog oplopende ledenkortingen op de reguliere verzekeringen.
 • Diverse modelcontracten, o.a. standaard lesovereenkomst.
 • Zakelijke kennis van en netwerk binnen de muziek- en podiumwereld.
 • Goedkope factureringsservice en loonadministratie optredens via artiestenverloningen.nl
 • Rechtsbijstand bij problemen met opdrachtgevers en weigering uitkeringen. Incasso service achterstallige gages .
 • Advies op maat over opbouw (muziek)carrière of lespraktijk, aanvragen van subsidies, maken van geluidsopnamen/cd’s.
 • Cd-recensies in ons magazine Muziekwereld en op de website.
 • Voor componisten en tekstdichters behartigt de VCTN (Vereniging voor Componisten en Tekstdichters Ntb) de belangen in het Buma bestuur en bij de politiek.

Actueel

Buma/Stemra zet drie stappen terug

Na de belofte van een nieuwe start, met een nieuwe ‘top’ van het bedrijf zet Buma/Stemra drie stappen terug. Vandaag… lees verder

Akkoord in Europa over nieuwe online wetgeving

Goed nieuws voor rechthebbenden: de grote internetplatforms kunnen zich in de toekomst niet meer verschuilen achter de ‘safe harbour’. Dat… lees verder

Ledenraadpleging cao Remplaçanten

Er is een nieuwe cao Remplaçanten onderhandeld. Op dit moment mogen de leden van Ntb en Kunstenbond die onder deze cao… lees verder