Over de NTB

De Nederlandse Toonkunstenaarsbond (Ntb) is de vakgroep Muziek van de Kunstenbond, vakbond voor alle creatieven en werkenden in de cultuur sector. De Ntb werd in 1919 opgericht en bestaat nu 100 jaar.

Voor ruim de helft bestaat het ledenbestand van de bond uit zelfstandigen, hetgeen de Ntb tevens tot een soort brancheorganisatie maakte, hoewel musici (en voorheen ook acteurs) slechts als persoon lid van de organisatie kunnen worden. Per 1 juni 2018 is de Ntb gefuseerd met de Kunstenbond. De Ntb vaart sindsdien verder als Vakgroep Muziek/Ntb, onderdeel van de Kunstenbond. De doelen blijven daarmee onveranderd, samen staan we wel sterker. 

De Kunstenbond/Ntb verleent ook juridische bijstand aan zijn leden, bijvoorbeeld bij incassozaken of (arbeids)conflicten met opdrachtgevers of werkgevers. De leden kunnen er terecht voor informatie over alles wat met de zakelijke kant van de podiumkunsten en met rechten te maken heeft. Tevens biedt de Kunstenbond/Ntb zijn leden een voordelig verzekeringspakket afgestemd op de podiumkunsten.

Daarnaast heeft de Kunstenbond/Ntb (bestuurs)vertegenwoordigingen in rechtenstichtingen zoals Sena, Stichting Norma (beide mede door de Ntb opgericht), Stichting Leenrecht en Stichting de Thuiskopie.
De Ntb is aangesloten bij onder meer Platform Makers (mede door Kunstenbond en Ntb opgericht) en Kunsten 92.

Ter ondersteuning geeft de Nederlandse Toonkunstenaarsbond onder meer het kwartaalblad Muziekwereld – met eens per jaar de Belastingspecial – uit (gratis voor leden van de vakgroep Muziek/Ntb). Kunstenbond organiseert ook cursussen en workshops rond de zakelijke kanten van het beroep.

In 1974 nam de Ntb het initiatief tot het instellen van een jaarlijkse prijs van collega’s voor collega’s: de Gouden Notekraker. Na een pauze (van 2001 tot en met 2006) wordt deze prijs tegenwoordig uitgereikt door voornoemde stichtingen Sena en Norma.

In 2011 besloot de Ntb tot oprichting van de Vereniging Componisten en Tekstdichters Ntb (de VCTN), waarbij Kunstenbond/Ntb leden die als componist of tekstschrijver werkzaam zijn automatisch zijn aangesloten. Doel van de vereniging is de belangen van aangesloten componisten en tekstdichters beter te kunnen vertegenwoordigen en met name meer invloed te kunnen uitoefenen op het beleid van Buma/Stemra, die tot dat moment weigerde de vakbonden als auteursbelangenorganisatie te erkennen.

Dus, wat heb je aan de Kunstenbond/Ntb?

 • Goedkoopste instrumentenverzekering met (wereld)dekking bij optredens.
 • Juridische check/screening van o.a. boekings-, management-, uitgave- en platencontracten.
 • CAO onderhandelingen bij onder meer de orkesten en het kunstonderwijs (CAO-KE)
 • Helpdesk, incassoservice en dienstverlening ZZP
 • WA verzekeringen voor privé en ZZP.
 • Exclusief en zeer voordelig verzekeringspakket met speciale site voor Ntb-leden. Hoog oplopende ledenkortingen op de reguliere verzekeringen.
 • Diverse modelcontracten, o.a. standaard lesovereenkomst.
 • Zakelijke kennis van en netwerk binnen de muziek- en podiumwereld.
 • Goedkope factureringsservice en loonadministratie optredens via artiestenverloningen.nl
 • Rechtsbijstand bij problemen met opdrachtgevers en weigering uitkeringen. Incasso service achterstallige gages .
 • Advies op maat over opbouw (muziek)carrière of lespraktijk, aanvragen van subsidies, maken van geluidsopnamen/cd’s.
 • Cd-recensies in ons magazine Muziekwereld en op de website.
 • Voor componisten en tekstdichters behartigt de VCTN (Vereniging voor Componisten en Tekstdichters Ntb) de belangen in het Buma bestuur en bij de politiek.

Actueel

Vrijdagavond op NPO 2 Extra een reportage over de Gouden Notekraker 2020!

Juist in deze tijd is het belangrijk om de kwaliteit van de Nederlandse livemuziek te vieren! Vrijdagavond op NPO 2… lees verder

Livestreaming en andere online tools voor artiesten/kunstenaars in het anderhalve meter tijdperk

Een van de meest in het oog springende effecten van de coronacrisis is de grote kracht waarmee de hele samenleving… lees verder

Music Pitch Webinar – Muziek voor Games

Pandemie of niet: gamen gaat gewoon door! En geen game is compleet zonder muziek. Hoe zit het met muziek voor… lees verder