Juridische zaken

Als musicus, muziekdocent, artiest, acteur, componist, tekstschrijver, Dj of producer kun je in aanraking komen met allerlei juridische problemen op het gebied van auteursrechten, contracten, arbeidsrecht en incassozaken bijvoorbeeld.

In de praktijk is het in je eentje vaak moeilijk om adequaat te kunnen reageren. Het juridische jargon is niet bepaald uitnodigend en je beschikt vaak ook niet over de juiste kennis en informatie. Je bent dan maar wat blij met je Ntb lidmaatschap omdat advies en begeleiding van de Ntb-medewerkers meestal voldoende is om je weer op weg te helpen en het probleem op te lossen.

Voorkomen is beter dan genezen.

Zo komt het bijvoorbeeld regelmatig voor dat met veel enthousiasme een contract wordt getekend dat later een blok aan het been blijkt te zijn. Of er wordt op goed vertrouwen akkoord gegaan met mondelinge afspraken die achteraf worden ontkend en weersproken. Of je bent bezig met een eigen beheer productie en wilt alle betrokken rechten goed geregeld hebben zodat je bij een grote DIY Hit niet voor onaangename verassingen komt te staan. In al die gevallen kun je als Ntb-lid vooraf deskundig advies vragen.

Om je handvaten aan te reiken zijn er door de Ntb standaardcontracten ontwikkeld, bijvoorbeeld voor (eenmalige) optredens of CD-producties.

  • Deze contracten kun je als lid downloaden van deze website.

Als dit niet voldoende blijkt te zijn of als een zaak een intensieve juridische aanpak verlangt kun je als lid van de Ntb gebruik maken van juridisch advies en juridische begeleiding van en door onze specialisten.
Voor meer info rond deze dienstverlening zie de boven op deze pagina te downloaden ‘Richtlijnen Juridische Dienstverlening’. Hier kun je o.a. lezen waar je wel en geen recht op hebt en onder welke voorwaarden. Zie ook de snelknoppen hiernaast op deze pagina voor meer informatie.

Telefonisch en persoonlijk contact:

De Kunstenbond is voor iedereen telefonisch bereikbaar (020-2108050) op werkdagen tussen 10:00 en 17:00 uur. (Standaard tarief voor bellen naar vaste nummers, voor actuele tarieven zie je provider) Of stuur een mail naar info@kunstenbond.nl.

 

Korting voor Ntb-leden bij advocatenkantoren en mediationpraktijken

De Ntb biedt een uitgebreide juridische service die helemaal is toegesneden op de beroepspraktijk van musici en acteurs. Naast deze service kunnen Ntb-leden ook met een ruime korting terecht bij enkele in de entertainment-wereld gespecialiseerde kantoren.
De kantoren waarmee de Ntb momenteel een kortingsregeling voor leden heeft zijn:

  • Het Akkoord | Mediation en Advies Ingrid Metz, MfN mediator

Gevestigd in Noord-Nederland sinds 2002, tevens werkzaam op verwijzing van de Noordelijke rechtbanken en het Juridisch Loket. Specialist in het begeleiden van conflicten op het gebied van arbeidsrelaties, in zakelijke conflicten en gezin en echtscheiding. Ingrid Metz (1959) is van 1989- 2011 werkzaam geweest in de kunsteducatie als docent en leidinggevende.
Gereduceerd tarief voor Ntb-leden  € 55,00 per Ntb-partij  per uur (excl. 21% btw). Bij geringe financiele draagkracht kan bij de Raad voor Rechtsbijstand een zgn. toevoeging worden aangevraagd.
T: 06-27283453 W: www.hetakkoord.nl

  • Mr. Annemarieke Schulte, MfN Mediator

Annemarieke Schulte is jaren in de muzieksector werkzaam en sinds 2004 als zelfstandig MfN (Mediators Federatie Nederland) mediator en jurist. Zij heeft zich gespecialiseerd in conflicten op het gebied van arbeidsrelaties, contracten, samenwerkingsverbanden en familierelaties. Het gereduceerde uurtarief voor Ntb-leden is € 135 per uur.
Info via Ntb: T: 020-6203131

  • Eerste hulp bij conflicten

Mediation, procesbegeleiding en conflictconsultancy (mr. drs. Anne Zeegers). Deze mediation- en adviespraktijk hanteert voor Ntb-leden de volgende gereduceerde tarieven:
– voor procesbegeleiding en conflictconsultancy geldt € 135 per uur.
– bij mediation worden de kosten gebruikelijk door partijen gelijk gedeeld, wat neerkomt op € 67,50 per uur.
T: 06-33890282 W: www.eerstehulpbijconflicten.nl

  • Drs. K. Van Gorsel, MfN mediator en muzikant

Ko van Gorsel is socioloog, politicoloog en gecertificeerd mediator. Daarnaast is hij muzikant en speelt hij al ruim 20 jaar in de professionele Partyband Cartoon.
Zijn tarief voor bemiddeling voor muzikanten is € 125,- ex BTW per uur (ongeacht groepsgrootte). Voor NTB-leden geldt een gereduceerd tarief van € 100,- per uur (ex BTW).

T: tel:06-12526483 W: www.medi8or.nl

  • De Vos en Partners Advocaten te Amsterdam (mr. Margriet T.M. Koedooder)

Dit advocatenkantoor adviseert, procedeert bij geschillen en maakt of beoordeelt (muziek)contracten. DVP hanteert voor Ntb-leden de volgende tarieven en voorwaarden: Eerste half uur advies: gratis; volgende 2 uur vervolgadvies: gereduceerd tarief van € 150,- per uur; vanaf 3de uur advies en in het geval van procederen: een gereduceerd tarief van € 190 per uur.
Het ledenvoordeel geldt voor alle Ntb-leden, mits voorafgaand aan de opdracht kenbaar is gemaakt dat men lid is van de Ntb, het lidmaatschapsnummer doorgeeft en het Ntb-lid zelf de opdrachtgever is.
T: 020-2060755  W: www.devos.nl

  • Van der Steenhoven advocaten

Hier geldt een gereduceerd uurtarief van €140 per uur met (in principe) een maximum van 100 uren.
T: 020-6077979 W: www.vandersteenhoven.nl

  • Kwartier Advocaten

Kwartier Advocaten (mr. J.A. van den Berg), hanteert voor Ntb-leden een gereduceerd tarief van € 135 per uur.
T: 020-308 1135 W: www.kwartieradvocaten.nl

  • Schipper legal

Mr. Bjorn Schipper is een ervaren entertainment advocaat en oprichter van SCHIPPER LEGAL. in Amsterdam.
Een intakegesprek van een half uur is gratis. Voor leden van de Ntb geldt een gereduceerd uurtarief van euro 150,= (exclusief BTW en externe kosten). Voor procederen geldt een urenmaximum van 50 uur tegen het genoemde gereduceerde uurtarief. Het normale (basis)uurtarief is euro 200,= (exclusief BTW en externe kosten) en geldt bij procedures vanaf 50 uur.
T: 06-19610500, W: www.schipperlegal.nl

  • Bergh Stoop & Sanders advocaten te Amsterdam (mr. Benjamin van Werven)

Benjamin is als entertainmentadvocaat onder andere gespecialiseerd in het intellectuele eigendoms- en muziekrecht en andere voor de entertainmentbranche relevante rechtsgebieden, en alle (contractuele) relaties die daarmee te maken hebben. Hij adviseert verschillende partijen in de industrie, waaronder uitgevers, labels, managers en artiesten. Zijn werkzaamheden variëren van het geven van juridisch advies, het opstellen en onderhandelen van contracten tot natuurlijk het stevig procederen als er een geschil is.

Benjamin geeft regelmatig gastcolleges, onder meer op het Conservatorium van Amsterdam.
Ntb-leden kunnen gebruik maken van een gereduceerd uurtarief van EUR 150,- (excl. BTW). Als de werkzaamheden meer dan twintig uur omvatten, is het uurtarief na het twintigste uur EUR 200,- (excl. BTW). Ntb-leden kunnen een gratis intakegesprek van een uur krijgen.
Ook voor arbeidsrechtelijke en zzp-gerelateerde kwesties kunnen Ntb-leden bij het kantoor van Benjamin terecht, voor hetzelfde tarief.
T: 020-6202288, W:www.berghstoop.comLinkedin.

 

Actueel

Ook commerciële omroepen moeten muzikanten eerlijk betalen

Na het succesvol sluiten van tariefafspraken voor muzikanten die optreden tijdens tv-programma’s van de publieke omroep, heeft de vakgroep Muziek/Ntb… lees verder

BIM, VCTN en Kunstenbond samen voor een sterker geluid

Beroepsvereniging voor Improviserende Musici (BIM) sluit zich aan bij de Kunstenbond en gaat samenwerken met de VCTN (de Vereniging Componisten… lees verder

David Cok treedt toe tot vakgroepsbestuur

7 oktober jl. is David Cok benoemd tot nieuw bestuurslid van Kunstenbondvakgroep Muziek/Ntb. David volgt tot de volgende vakgroepsjaarvergadering in… lees verder