Muziekauteurs / VCTN

De VCTN is de grootste beroepsorganisatie voor muziekauteurs, componisten en tekstschrijvers in Nederland.

Leden zijn tevens lid van de Ntb. Zij kunnen daardoor profiteren van alle voordelen van zowel de activiteiten van de VCTN als de rechten van het Ntb lidmaatschap: toegang tot goedkope verzekeringen en rechtshulp en advies. VCTN leden (muziekauteurs) ontvangen naast het Ntb blad “Muziekwereld” tevens de digitale VCTN nieuwsbrief met actuele ontwikkelingen rond het auteursrecht.

Collectief

De VCTN zet zich samen met de Ntb in voor een sterkere positie van muziekauteurs in het auteursrecht, zowel in de wet als in praktijk. Via Platform Makers www.platformmakers.nl werken wij samen met alle andere belangenorganisaties voor auteurs en artiesten in Nederland om hierover met pers, politiek en overheid te spreken.

De VCTN biedt daarnaast de mogelijkheid als eigen vereniging invloed uit te oefenen op onder meer het beleid van Buma/Stemra en Buma Cultuur. Ze is tevens ten behoeve van internationale (Europese) lobby aangesloten bij de ECSA (the European Composers and Songwriter Alliance).
De VCTN heeft sinds 2015 vertegenwoordigers in de besturen van Buma/Stemra, Buma Cultuur en de Ledenraad van Buma/Stemra. Deze vertegenwoordigers zetten zich onder meer in voor meer (bestuurlijke) openheid bij Buma/Stemra en een efficiënte en goede exploitatie van het muziekauteursrecht online.

Dus, wat heb je aan de VCTN?

 • Goedkoopste instrumentenverzekering met (wereld)dekking bij optredens.
 • Juridische check/screening van o.a. boekings-, management-, uitgave- en platencontracten.
 • CAO onderhandelingen bij onder meer de orkesten en het kunstonderwijs (CAO-KE)
 • Helpdesk, incassoservice en dienstverlening ZZP
 • WA verzekeringen voor privé en ZZP.
 • Exclusief en zeer voordelig verzekeringspakket met speciale site voor VCTN- en Ntb-leden. Hoog oplopende ledenkortingen op de reguliere verzekeringen.
 • Diverse modelcontracten, o.a. standaard lesovereenkomst.
 • Zakelijke kennis van en netwerk binnen de muziek- en podiumwereld.
 • Goedkope factureringsservice en loonadministratie optredens via artiestenverloningen.nl
 • Rechtsbijstand bij problemen met opdrachtgevers en weigering uitkeringen. Incasso service achterstallige gages .
 • Advies op maat over opbouw (muziek)carrière of lespraktijk, aanvragen van subsidies, maken van geluidsopnamen/cd’s.
 • Cd-recensies in ons magazine Muziekwereld en op de website.
 • Voor componisten en tekstdichters behartigt de VCTN (Vereniging voor Componisten en Tekstdichters Ntb) dus de belangen in het Buma bestuur en bij de politiek.

Wordt VCTN lid

Actueel

Wij zijn erg benieuwd naar praktijkervaringen van leden van de Ntb met de Wet DBA.

Waar loop je tegen aan? Hoe gaan opdrachtgevers ermee om? Maak je gebruik van modelovereenkomsten? Lees meer hierover in het… lees verder

Miljoennennota 2017, 10 miljoen euro extra voor de cultuursector

Noorderslag, Orkater en Holland Opera krijgen alsnog subsidie In de Cultuurnota 2017 – 2020 die deel uitmaakt van de gisteren… lees verder

Voorstellen Europese Commissie fikse tegenvaller

Gisterenmiddag presenteerde de Europese Commissie zijn langverwachte plannen voor aanpassing van de Europese Richtlijnen rond het auteurs- en het naburig… lees verder