Peter Guidi (1949-2018)

Verleden week is, na een kort ziekbed, Peter Guidi (saxofonist, fluitist, componist) overleden.

Peter was de gedreven talent scout, dirigent en docent van generaties Nederlandse jazztalenten.

Hij werkte vele jaren voor Muziekschool Amsterdam waar hij de jazzafdeling heeft opgezet en big bands van jonge jazztalenten dirigeerde. Met zijn Jazz Juniors en Jazz Focus Bigbands won hij vele (inter)nationale prijzen.
Maar belangrijker dan een uitpuilende prijzenkast vond hij zijn jazzmissie die hij vol vuur uitdroeg. Jazz als middel om te leren samenwerken en uit te blinken, een manier om jezelf uit te drukken en te ontplooien.

Hij maakte zich grote zorgen over het gebrek aan media aandacht voor jazz want hoe zouden jonge mensen dan nog kennis kunnen maken met deze fantastische muziek? Nou, door de orkesten van Peter bijvoorbeeld. Als jongeren hun leeftijdgenoten jazz zagen spelen kon hen dat inspireren om zelf ook met die muziek aan de slag te gaan. Deze overtuiging heeft hij tot zijn dood gehad en maakte hem van grote betekenis voor jonge jazzmusici die, vlak voor zijn overlijden, nog een straatconcert voor zijn huis gaven om hem te bedanken en te eren.

Peter was ook van onschatbare waarde voor de Ntb;

hij was jarenlang lid van de Werkgroep Jazz Ntb en zat enkele jaren in het bestuur van de bond. Hij was een echte ambassadeur van ons en vertelde aan zijn studenten hoe belangrijk het is om je als beroepsmusicus te organiseren in een tijd waar muziek juist niet op waarde wordt geschat.

Hij stond aan de wieg van de Dutch Jazz Competition en was mede initiatiefnemer van het Nationaal Jeugd Jazz Orkest dat hij in het eerste jaar ook dirigeerde.

We hebben het geluk gehad met hem te mogen samenwerken en zullen hem ontzettend missen.