Ntb bestuursleden Bert Ruiter en Simone Vierstra geëerd met Sena Icoon

Bert Ruiter en Simone Vierstra hebben op 29 september uit handen van Erwin Angad-Gaur, vicevoorzitter van de Raad van Aangeslotenen van Sena en secretaris van Ntb en VCTN, een Sena Icoon ontvangen.

Zij zijn de eerste ontvangers van deze nieuwe onderscheiding. De Sena Icoon is hen toegekend vanwege hun decennialange inzet voor Sena, het naburig recht en de rechtspositie van muzikanten in het bijzonder. Ruiter en Vierstra ontvingen de onderscheiding ter gelegenheid van hun afscheid van de Raad van Aangeslotenen van Sena. Bij de uitreiking is stilgestaan bij hun verdiensten voor de muzieksector.

Bert Ruiter

Bert startte zijn professionele carrière in 1966, als basgitarist in de band The Caps. Daarna speelde hij in Fullhouse en in een begeleidingsgroep van Herman van Veen. Hij was ook onderdeel van de band de Jay-Jays, voor hij in 1971 toetrad tot Focus. Focus was een Nederlandse progrockband met onder andere Thijs van Leer en Jan Akkerman. Toen Focus in 1978 ontbonden werd stapte Bert over naar de band Earth & Fire. Deze band behaalde internationale faam met hun nummer ‘Weekend’. Na het uit elkaar vallen van Earth & Fire werkte hij met zijn vrouw Jerney Kaagman aan haar soloalbums en geleidelijk aan werd hij steeds actiever als producer, componist en arrangeur.
Hij heeft zich daarnaast tomeloos ingezet voor de inkomenspositie van de muzikant, onder andere bij BV Pop, de Vereniging Professionele Auteurs Lichte Muziek (PALM), bij VCTN en de Ntb.

Simone Vierstra

Simone begon op 9-jarige leeftijd met vioolles. In 1982 behaalde zij haar lesbevoegdheid en in 1984 het diploma Uitvoerend Musicus (BA). Tijdens en na haar studies heeft zij in diverse professionele ensembles en orkesten gespeeld, waaronder twintig jaar lang in het Metropole Orkest en het damesstrijkkwartet ‘Cheers’, dat zij eveneens managede. Naast violiste is Simone ook een erkend vioolpedagoge.
Simone werd op 27 januari 1997 door de aangeslotenen van Sena verkozen tot bestuurslid. In de afgelopen twintig jaar heeft zij zich bij onder andere Sena en de Ntb hard gemaakt voor de belangen van muzikanten, in het specifiek klassieke musici en orkesten.

Sena Icoon

De Sena Icoon is een nieuw in het leven geroepen onderscheiding die toegekend wordt aan personen die zich langdurig binnen Sena hebben ingezet voor het naburig recht en het collectief beheer daarvan voor zowel muziekmaatschappijen als muzikanten.

(Foto Simone Vierstra & Bert Ruiter genomen door Yvonne van den Bergh)