Kamervragen over onderbetaling artiesten door de omroep

 

Kamerlid Peter Kwint (SP) stelde vorige week Kamervragen naar aanleiding van de column ‘Niets is normaal‘ van Henk Westbroek (in het eerste nummer van Performers Magazine van dit jaar) over de structurele onderbetaling van artiesten bij media optredens.

 

Vragen van het lid Kwint (SP) aan de ministers van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media over de onderbetaling van artiesten die in de media optreden:

1)
Hoe staat het met de aangenomen motie Kwint c.s. die verzocht in overleg met de publieke omroep te komen tot een afspraak te komen waarin artiesten gewoon fatsoenlijk betaald worden voor hun diensten? (1)

2)
Klopt het – zoals Henk Westbroek schrijft in zijn column in Performers Magazine – dat van iedere euro die de publieke omroep besteedt aan muziekprogramma’s, hiervan 5 cent naar de artiest gaat? Vindt u dit eerlijk? Kunt u dit toelichten? (2)

3)
Worden momenteel op alle publieke tv- en radiokanalen artiesten betaald wanneer ze optreden? Zo ja, hoe hoog is deze vergoeding? Zo niet, waarom niet? Dat was toch met de Kamer afgesproken?

4)
Herkent u de uitspraak van Westbroek dat na 1 juni alles weer wordt zoals het was voor artiesten en dat zij niet langer betaald zullen krijgen voor hun optredens bij de publieke omroep? Wat gaat u doen om dit te voorkomen? Bent u – indien nodig – bereid om in gesprek te gaan met de landelijke en andere publieke omroepen teneinde te garanderen dat de motie Kwint c.s. alsnog volledig wordt uitgevoerd?

(1) Kamerstuk 35 570 VIII, nr. 132

(2) Niks is normaal. Column Henk Westbroek in Performers Magazine, april 2021, p. 21

 

Lees hier de column van Henk Westbroek