Interview met Humble Heroes Award winnaar Ton Dijkman

Elk jaar vindt de uitreiking van de Zilveren en Gouden Notenkraker plaats; een award voor en door muzikanten. Met als bijzonder programmaonderdeel de ‘Humble Heroes Award’. Dé prijs voor muzikanten die werken in de schaduw van bekende artiesten. Ze zijn niet beroemd, maar wel zeer gewaardeerd en onmisbaar voor de Nederlandse muziekscene.

Eerdere winnaars van een Humble Heroes Award waren waren bassist Michel van Schie (Candy Dulfer, Trijntje Oosterhuis) en gitarist Martijn van Agt (Ilse DeLange, Anouk) en violiste Marieke de Bruijn (Dutch String Collective, Ellen ten Damme, Douwe Bob, Di-rect, Danny Vera, Jacqueline Govaert, Tim Knol, The Analogues).

Wij feliciteren Ton Dijkman met de Humble Heroes Award 2021!

Luister nu naar de podcast met de winnaar van de Humble Heroes Award 2021 Ton Dijkman in gesprek met Rolf Delfos en Coen Witteveen.

Aflevering 1: Over zijn tijd bij Jan Akkerman, over vriendschappen in de muziek. Over zijn tijd bij de Belastingdienst en zijn eerste inspiratie door drummers als Buddy Rich en Gene Krupa. Over de invloed die Chris Dave en Questlove nu hebben. Over zijn gevecht met bossa nova-ritmes en het verschil daarin met Vinnie Colaiuta. Met bijdragen van collega’s Nico Brandsen en Jimmy van den Nieuwenhuizen.

Aflevering 2: Over geld en het leven naast de muziek. De mens achter de muziek. Over inspirerende drummers als C, Vinnie Colaiuta. Zijn samenwerking met John Ewbank, Marco Borsato én Ali B. De Dijkman-fill. Over de noodzakelijke drive van muzikanten. En over hiphop vs live drums.

Met bijdragen van Ingrid Dijkman en John Ewbank

Aflevering 3: Over de samenwerking met de 3 J’s en Barry Hay. Over de eindeloze zoektocht naar de juiste sound. En over voor de uitdagingen die latin-ritmes aan hem stellen.

Met bijdragen van Jaap Kwakman en Lucas van Merwijk.

Aflevering 4: Over zijn soms intimiderende aanwezigheid in de studio. Maar ook over hoeveel jongere drummers hij heeft beïnvloed. Met tips voor aankomende drummers en bijdragen van Edsilia Rombley en Marcel Serierse.

Aflevering 5: over zijn ‘ruwe bolster, blanke pit’-mentaliteit. Over het verschil in hoe er in de muziek naar huidskleur gekeken wordt, en hoe nu de discussie daarbuiten woedt. Over zijn rol in de ontwikkeling van en de samenwerking met Marco Borsato. Met een bijdrage van Borsato.

 

https://www.youtube.com/humbleheroes