Evaluatie tariefafspraken voor artiesten bij de NPO

De NPO-regeling om artiesten te vergoeden voor optredens op radio en tv is een jaar geleden gestart, het werd dus tijd voor een officiële evaluatie van deze regeling. Uit het gesprek tussen de betreffende partijen (NPO, BAM! Popauteurs en Kunstenbond/NTB) is gebleken dat de regeling behoorlijk goed werkt en vrijwel alle omroepen en programma’s zich aan de regeling houden. Een zorg die is besproken vanuit de Kunstenbond en BAM! is het wegvallen van speelplekken voor nieuw talent als mogelijk gevolg van de regeling. Om hiervan een duidelijker beeld te krijgen wordt gekeken naar een manier om dit te meten.

Het goede nieuws is verder dat de regeling vanaf nu geïndexeerd zal worden, waarbij de NPO-indexatie wordt gevolgd (concreet: die volgt de CPI, en betreft op dit moment 3,1% waardoor het bedrag per 1 januari 2024 verhoogd zal worden naar €257,75 incl. BTW).

De vraag aan jullie, onze leden, blijft om aan ons door te blijven geven als je merkt dat de regeling niet goed werkt. Daarnaast horen wij ook graag wanneer je merkt dat speelplekken bij bepaalde programma’s lijken te verdwijnen.

Lees hier meer over de context en totstandkoming van de regeling.