Creatieve boekhouding bij Buma/Stemra

De Ntb en VCTN hebben gisteren, net als de aangeslotenen en leden van Buma/Stemra kennis genomen van de helaas wat vaag gestelde mail van Buma/Stemra aan de leden en de nadere publiciteit in onder meer het FD.

Zoals wij eerder lieten weten zijn wij zeer blij dat de nieuwe directeur van Buma/Stemra daadwerkelijk een nieuw pad (b)lijkt te willen bewandelen.

Het instellen van een onafhankelijk onderzoek naar mogelijke misstanden bij Buma/Stemra is daar een goede stap toe. Hoewel wij uiteraard weinig gelukkig zijn met het feit dat jarenlang creatief blijkt te zijn omgegaan met de boekhouding, zijn wij verheugd met de ingezette verbeteringen onder de nieuwe directeur. Ook zijn wij verheugd dat met de werving van de nieuwe directeur is afgestapt van de perverse prikkel van een bonusbeleid.

Dat mag echter geen reden zijn niet langer kritisch te zijn.

Zo blijven veel vragen vooralsnog onbeantwoord en ook de berichtgeving aan de Buma/Stemra leden en aangeslotenen kan niet daadwerkelijk ’transparant’ genoemd worden. (Het is pijnlijk een half uur na een weinig heldere mail aan de leden in de pers heldere details te kunnen lezen.)

Wij steunen de nieuwe Buma/Stemra directeur in opschonen van de organisatie, maar roepen Buma/Stemra op tot maximale openheid over de bevindingen van het rapport en de gevolgen daarvan.

Bij het opschonen van de organisatie behoort ook een nieuwe communicatiestrategie.

Het is bemoedigend dat langzaam sprake lijkt te zijn van een nieuw Buma/Stemra. Maar van belang is daarin de nu verder noodzakelijke stappen te zetten. Daartoe is openheid, ook over zaken die minder prettig kunnen zijn, van belang.

Uiteraard steunen wij Buma/Stemra daarnaast in de al vlak voor de zomer aangekondigde verdere bestuurlijke vernieuwing.

Zodra wij over meer details over de bevindingen binnen Buma/Stemra beschikken zullen wij deze uiteraard met onze leden delen. Wij roepen Buma/Stemra en onze collega-belangenorganisaties, in het belang van het muziekauteursrecht, op hetzelfde te doen.

Belangrijkste uitingen in de pers gisteren:

https://fd.nl/ondernemen/1215789/financieel-directeur-buma-stemra-rommelde-met-de-boekhouding

https://www.rtlz.nl/business/bumastemra-rommelde-jarenlang-met-de-boekhouding

https://www.rtlz.nl/business/bumastemra-directiecultuur-van-regeltjes-buigen