Coumn Will Maas: 4 voor de prijs van 1

Deze column verscheen eerder in de rubriek “Wat Will Maas?” in Muziekwereld #1 2023

Soms word ik knettergek van mezelf. Dan denk ik: ‘Will Maas! Maak nou eens een keuze!’ Maar ik kan het niet. Ik wil alles. Het leven is net de Efteling. Ik wil overal in. En in de leuke dingen wil ik zelfs nóg een keer!

Ik ben eigenlijk Hammond-organist maar ik speelde na het afsluiten van mijn opleiding voornamelijk piano. Toen ik met Lenny Kuhr ging touren, ging ik opeens uren oefenen op accordeon, prachtig instrument! Misschien wel de mooiste gigs van de laatste jaren speelde ik op mijn Wurlitzer A200, en verder niets. Maar synthesizers vind ik ook te gek, met name vintage (Minimoog!), en voor modulaire synths kun je me ’s nachts wakker maken. Dan transformeer ik naar een verstrooide professor die als een ouderwetse telefonist met jack-jack-kabels ingewikkelde algoritmes maakt door synthesizers op elkaar en zichzelf aan te sluiten met als gevolg een abstracte kakafonie van elektronische en industriële Stockhauzen-vermengd-met-techno-geluiden.

Mijn onvermogen om te kiezen, of misschien zal ik het voortaan veelzijdigheid noemen, heeft er ook voor gezorgd dat ik me beweeg in verschillende stijlen van muziek. Ik houd van en speel graag klassieke muziek, popmuziek en ik speel ook af en toe een akkoord met een toevoeging en zelfs hier en daar een alteratie. Daar friemel ik dan wat toonladders en gebroken akkoorden overheen, en daarom mag ik mezelf ook jazzmuzikant noemen. Vind ik zelf.

Het alles leuk-vinden heeft bij mij geresulteerd in een quadruple beroepspraktijk, waarbij naast inzet van mijzelf voor uw en mijn eigen belang ik me ook bezighoud met lesgeven op de Rockacademie, schrijven van muziek voor onder andere Maas & Klein, en heel veel spelen in theaters, clubs, concertzalen en op festivals door heel Nederland en daarbuiten. Kortom, als je mij bestelt, krijg je 4 x Will Maas voor de prijs van 1.

We hadden gedacht datzelfde principe ook maar eens door te voeren bij Ntb/Kunstenbond. Want voor de prijs van 1 lidmaatschap krijg je er in veel gevallen maar liefst 4! Als lid van Ntb/Kunstenbond wordt met regelmaat gevraagd of u, indien van toepassing, uw Buma-nummer met ons wilt delen: wanneer u dat doet bent u als auteur automatisch lid van VCTN, en wordt uw belang op die manier vertegenwoordigd in zowel de Raad van Rechthebbenden als de Raad van Toezicht van Buma. Dat principe bestaat overigens al 10 jaar, we hebben dat onlangs gevierd met een prachtig concert van New Composers Pool Part 2.

Twee recente ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat uw contributie nóg meer oplevert: tegenwoordig kunnen Ntb/Kunstenbond-leden zich ook gratis aanmelden bij BIMpro, de beroepsvereniging voor jazz- en improviserende musici. En tenslotte is er sinds kort ook een samenwerking met UNIE*NFTO*, de bond voor docenten in het vo, mbo en hbo. Handig als je bijvoorbeeld, zoals ik, lesgeeft op een hbo-muziekvakopleiding. Een mailtje naar onze administratie is genoeg om van dit voordeel gebruik te maken. En mocht u dit lezen en überhaupt nog geen lid zijn van Ntb/Kunstenbond, dan hoop ik van harte dat u zult overwegen dat nu te gaan regelen.