Knimes Trio

pt. I

Adventures in Improvised Music werd vol enthousiasme ontvangen op onze redactie. Nu, nog maar 2 jaar later, komen drummer en componist Matthijs de Ridder en zijn trio met een nieuw jazzalbum. Het album met de titel pt. I is ontstaan uit de muzikale chemie met de Australische pianist Hue Blanes en de Argentijnse contrabassist Ignacio Santoro.

Zes nummers met elk een eigen verhaal. Soms zijn ze een eerbetoon aan overleden muzikanten, zoals Andrew’s Hill en Ruddiments, soms een muzikale verwoording van een gebeurtenis, zoals bij 1948 waarbij de gestreken bas van Santoro het drama extra aanzet.

Het lukt Knimes telkens weer om het muzikale avontuur van improvisatie aan te gaan zonder de beheersing te verliezen. Het blijft daardoor een toegankelijk album, dat echter nergens voorspelbaar wordt. De motiverende groove en creativiteit van De Ridder samen met het gretige spel van bassist Santaro zorgen voor een stevige basis waar pianist Hue Blanes met muzikaal gemak een verfijnde touche overheen kan spelen.

Het album is te beluisteren op cd en op Bandcamp. (P.O.)