Emergo

The New York Second

Een prachtige foto van een bergdorpje onder een stralende blauwe lucht staat op de tweede cd van de jazzformatie The New York Second. De titel Emergo wijst op de wapenspreuk van de provincie Zeeland: Luctor et emergo (Ik worstel en kom boven). De tweede track A water’s cloak gaat volgens het informatieve booklet over de watersnoodramp van 1953. Wat in deze driedelige compositie, net zo als op alle andere nummers, onmiddellijk opvalt is de fluweelzachte trompettoon van special guestTeus Nobel. Zijn geluid gaat onder de huid en dwingt je verleidelijk om te blijven luisteren. Vooral in Higher & higher blijkt Nobel een geboren verteller. In The white house danst hij samenmet saxofonist Frank Paavo een pas de deux waar je u tegen zegt. Paavo is in alles Nobels tegenpool en laat op Hello Joey zelf free jazz-achtige energie exploderen.
Componist en pianist Harald Walkate heeft acht zeer afwisselende stukken geschreven waarin drummer Max Sergeant superactief aanwezig is en steeds weer verrassende accenten zet. Bassist Marijn van de Ven laat
gelukkig niet alleen op That does it een heerlijke solo horen. Dit soul jazz-nummer swingt zodanig dat je wilt meedansen.

https://haraldwalkate.com