AMSTEL QUARTET FEAT. NITI RANJAN BISWAS

Amstel Raga

Op dit album speelt het Amstel Quartet met tablavirtuoos Niti Ranjan Biswas een programma met werken speciaal geschreven voor saxofoonkwartet en tabla. Ze vertolken composities van onder andere de Indiase saxofonist Kadri Gopalnath, Oene van Geel en een Bollywood-medley van Martin Fondse.
Dit gezelschap trekt zich niets aan van muzikale grenzen. Elementen uit de jazz, modern geïmproviseerde muziek, het klassieke impressionisme en de zeer rijke klassieke Indiase traditie gaan hier op een speelse manier hand in hand.
In de Bollywood-medley geeft het gezelschap een nieuwe wending aan de super gelikte sound van Mumbai’s filmindustrie. Het Bollywood cliché wordt opgerekt met klezmer-, ragtime- en ander fraaie stijlelementen.
Tablaist Niti Ranjan Biswas voert de troepen ritmisch aan waarbij hij af en toe geheel volgens Indiase traditie de Tabla-bol’s reciteert. De tabla-opnamen hadden naar mijn smaak in de mix wel wat meer dynamiek mogen behouden. Desalniettemin is deze plaat een zeer interessante luisterervaring!
www.amstelquartet.nl