Blog van Ewout van der Linden- De KOR verdwijnt! De gitaarleraar profiteert…

Veel muzikanten, musici of muziek-ondernemers met een kleine omzet kennen ‘m wel: De Kleineondernemersregeling, ofwel de KOR. Deze regeling van de belastingdienst kan een leuke meevaller opleveren zo aan het einde van het jaar.

Maar… deze regeling wordt vervangen door een andere per 1 januari 2020. Eentje die voor sommige muziekondernemers best voordelig is. Maar helaas voor de meeste minder goed uitpakt. We hebben even een en ander voor je op een rijtje gezet.

22 oktober 2019 By Ewout van der Linden

Wat was dat dan, die KOR?

De KOR verdwijnt, dus wat doet het er nog toe wat het was? Maar goed, voor de liefhebber: de Kleineondernemersregeling is een eenvoudige belastingregel om kleine ondernemers een steuntje in de rug te geven. Je kan de BTW die jij betaalt als ondernemer aftrekken van de BTW die je in rekening brengt. Als het bedrag dat overblijft minder is dan €1883 over een jaar, mag je dat bedrag geheel of gedeeltelijk houden. Tot en met 31 december 2019 dus, dan stopt de regeling.

De nieuwe regeling

De belastingdienst heeft nu een nieuwe regeling bedacht, die per 1 januari 2020 ingaat. Onder deze link tref je de info aan.

De regeling komt hierop neer:

Als je netto omzet (dus excl BTW) onder de €20.000 is in een jaar, hoef je geheel geen BTW administratie bij te houden.
Je mag dan ook geen BTW in rekening brengen bij je klanten, en je kan de betaalde BTW over je inkopen ook niet terugvorderen.  Je hoeft hier niet aan mee te doen, je mag zelf kiezen. Als je meedoet dan doe je dat in principe voor een periode van 3 jaar.  Doe je mee en komt je omzet boven €20.000 uit, dan ben je verplicht deelname aan deze regeling per direct te stoppen, en vanaf dat moment wel aan BTW te doen.

Belangrijk: je moet vóór 20 november laten weten of je meedoet! Dat kan hier.
Let op: dit gaat alleen over omzetbelasting, ofwel BTW. Heeft niets te maken met je inkomstenbelasting (indirect wel een beetje, maar laten we het niet al te ingewikkeld maken).

En… wat betekent dat dan?

Deze nieuwe regeling is vooral aantrekkelijk als je weinig investeringen doet én je klanten hoofdzakelijk particulieren zijn (dus: privé personen, geen ondernemers). Ja, de gitaarleraar dus! Maar de optredende muzikant/ musicus gaat er helaas op achteruit.

Want:

Als je veel investeringen hebt, dan betaal je ook veel BTW. Die BTW mag je in de nieuwe regeling dus niet meer terugvorderen.
Omdat je geen BTW meer in rekening brengt ben je voor je privé klanten opeens een stukje goedkoper! Of: je kan je prijzen verhogen naar het oude niveau inclusief BTW. Dus: bracht je vroeger bv €109 in rekening (€100 excl BTW plus €9 BTW), kan je nu €109 euro in rekening brengen. Het kan je privé klant niets schelen, zij mochten BTW toch niet terugvorderen. En jij mag alle 109 euro’s houden!
Maar de podia, festivals, muziekscholen, dus bedrijven waar je voor werkt, kan dat wél schelen. Zij kunnen BTW terugvorderen, dus voor hun zou je opeens 9% (of 21%) duurder worden. Dus die verhoging van prijzen: daar moet je voorzichtig mee zijn en eigenlijk alleen hanteren aan klanten die géén bedrijven zijn.

Let ook op: doe je met deze regeling mee, dan weten je klanten meteen dat je een kleine ondernemer bent, met een lage omzet. Misschien wil je helemaal niet dat ze dat weten.
De belastingdienst vindt het een groot voordeel voor de deelnemende ondernemers dat ze geen BTW administratie meer hoeven bij te houden. Inderdaad fijn natuurlijk, maar was die BTW administratie nou zo vreselijk veel werk? En je moet alsnog wel je administratie bijhouden voor de inkomstenbelasting. En in de gaten houden of je omzet boven €20.000 raakt (zie boven).

Dus wat moet je doen?

Je kan zelf een berekeningetje maken en er dan even hard over nadenken.

Voorbeeldje, stel je hebt in een jaar:

Omzet
ex BTW €15.000, bij je klanten in rekening gebrachte BTW €1.600 (in totaal, soms 9% en soms 21%)Kosten
ex BTW €5.000, voor je aankopen betaalde BTW €700 (in totaal, soms 9% en soms 21%)

1: Met de KOR: de te betalen BTW (hier €900, want €1600 minus €700) mag je houden en komt ten gunste van je omzet, dus je totale winst is dan €10.900.

2: Je doet mee met de nieuwe regeling: en je verhoogt je prijzen naar het oude prijspeil inclusief BTW. Je omzet stijgt dan naar €16.600, maar je kosten zijn nu €5.700 (= €5.000 plus €700 die je niet meer mag terugvragen). Dus je totale winst: €10.900.

3: Je doet niet mee met de nieuwe regeling: heel simpel, je draagt €900 BTW af aan de belastingdienst. En je winst is €10.000.

Dus… meedoen met de nieuwe regeling en alles blijft uiteindelijk hetzelfde? Nou, nee. Want geval 2 gaat er dus van uit dat je je prijzen bij alle klanten verhoogt. Zoals gezegd: daar zijn podia, festivals, scholen, reclamebureaus niet blij mee.

Stel je voor dat je in bovenstaand voorbeeld, geval 2 dus, je prijzen helemaal niet verhoogt, dan komt je winst uit op €9.300!!

Kortom: alleen in het aller-voordeligste geval biedt deze nieuwe regeling net zoveel voordeel als de KOR. Kan je je prijzen niet verhogen voor je klanten, en heb je aardig wat investeringen, dan kan je beter niet meedoen.

De keuze is aan jou! We zijn benieuwd wat musici, muzikanten, componisten, managers en andere muziekondernemers gaan doen. Doe je mee, met de nieuwe regeling, zorg dan dat je eventuele grote uitgaven waar BTW op zit nog vóór de jaarwisseling doet. Dan krijg je die BTW in elk geval nog terug.

En nog even dit

Heb je helemaal geen zin in BTW en alle mogelijkheden? Dan zijn er natuurlijk nog andere manieren om betaald te worden. Bijvoorbeeld via de artiestenregeling (met de gageverklaring), cash of via payrolling.

En we wilden het eigenlijk niet noemen, maar het moet volledigheidshalve toch: sommige diensten zijn vrijgesteld van BTW, zoals componeren en lesgeven aan leerlingen onder 21 jaar. Dat is iets anders dan 0%. In dit geval telt die omzet niet mee voor bovengenoemde €20.000 grens. Ja, leuker kunnen ze het bij de belastingdienst niet maken, en soms ook niet makkelijker.

Deze blog is geschreven door Ewout van der Linden, directeur van Music Motion, met input van RakenDra Smit van Kunstenbond Ntb.

Music Motion brengt musici/muzikanten in contact met de muziek business. En wij organiseren verschillende workshops en netwerkevents. Check bijvoorbeeld:

De 5 manieren om betaald te worden voor je optreden / versie feb 2019