Voorstellen Europese Commissie fikse tegenvaller

Gisterenmiddag presenteerde de Europese Commissie zijn langverwachte plannen voor aanpassing van de Europese Richtlijnen rond het auteurs- en het naburig recht.

De woorden van de commissie zijn mooi. “I want journalists, publishers and authors to be paid fairly for their work, whether it is made in studios or living rooms, whether it is disseminated offline or online, whether it is published via a copying machine or commercially hyperlinked on the web.” aldus EC President Juncker in het Europese Parlement.

Maar de plannen blijven achter. Er komt iets meer duidelijkheid over de verantwoordelijkheid van online platforms bij het gebruik van beschermd materiaal, maar een echt grote stap is het niet. Er komt verplichte transparantie in afrekeningen tussen producenten/uitgevers en artiesten/auteurs, een aanvulling op het Nederlandse auteurscontractenrecht, maar tegen (af)gedwongen overdrachten van rechten bijvoorbeeld, treedt de Commissie niet op.

Wel wil de Europese Commissie voor Lidstaten de mogelijkheid creeren (muziek)uitgevers mee te laten delen in verplicht collectieve vergoedingen (iets wat na een uitspraak van het Europese Hof eind vorig jaar niet meer mogelijk was).

Ntb en VCTN secretaris Erwin Angad-Gaur: “Het is triest om te zien hoe snel de Europese Commissie er bij lijkt te zijn om een voor auteurs gunstige uitspraak van het Europese Hof te willen corrigeren, terwijl de fundamentele ingrepen in het auteursrecht die voor zowel artiesten als auteurs essentieel zijn telkens weer uitblijven. De plannen zijn met een gerust hart een tegenvaller te noemen: niets over een digitaal leenrecht of een radiomodel, niets over een eerlijk deel voor artiesten uit streaming inkomsten, niets over Europese harmonisatie van Thuiskopie- en Leenrechtsystemen … We hebben de komende tijd veel werk te doen. Want uiteraard geven wij niet op.”

Meer reacties op de voorstellen van de Europese Commissie:

–          http://www.fair-internet.eu/draft-directive-on-copyright-in-the-digital-single-market-a-lost-opportunity/

–          http://www.saa-authors.eu/en/news/205/Copyright-package-Progress-undermined-by-failure-to-strengthen-rights-of-authors