Upstream: Music bevordert professionaliteit en verdienvermogen, financiële steun moet verlengd worden

Het investeringsfonds voor popmusici Upstream: Music heeft de afgelopen jaren haar dienst bewezen. Dat schrijft ook demissionair Minister van Engelshoven in haar evaluatie van de regeling. In de cultuurbegroting van 2022 moet daarom weer geld vrijgemaakt worden om het fonds voort te zetten.  Omdat de Minister zichzelf niet in de positie vindt om hier beslissingen over te maken, schreven we een brief aan de cultuurwoordvoerders van de Tweede Kamer. Met daarin de oproep: verleng de investering zodat we het fonds kunnen voortzetten.

UPDATE 23/11: Op maandag 22 november werd in de Tweede Kamer over de cultuurbegroting gedebatteerd. Tijdens het debat werd er door verschillende partijen deze motie ingediend met daarin de oproep tot verlenging van de regeling. De minister heeft daarop alsnog haar steun voor voortzetting van Upstream Music uitgesproken. Op 30 november wordt er over de motie gestemd. Gezien de motie breed gedragen is, zijn wij voorzichtig positief over de voortzetting van het fonds in 2022 en het effect van onze lobby.

Lees de brief hier: 

Upstream brief aan Kamerleden debat 22 november 2021-2

Professionalisering mid-carreer popartiesten 

Kunstenbondbelangenbehartiger Anita Verheggen stond aan de wieg van het fonds, dat in 2019 op ESNS werd gelanceerd. Het fonds heeft als doel om popacts en -artiesten die toe zijn aan een volgende stap in hun carrière, te helpen met het financieren van een professionele aanpak daarvan. Hier lees je een interview met Anita Verheggen over het nut en de noodzaak van het fonds, uit Muziekwereld 4  2018.

Bezoek ook de website van Upstream.