Muzieksector lanceert Taskforce GO! voor veiligheid en inclusie

Tijdens Eurosonic/Noorderslag werd vandaag het samenwerkingsverband voor een veilige en inclusieve muzieksector gelanceerd: Taskforce GO! De Kunstenbond/Ntb is betrokken bij de oprichting van de Taskforce. Met de lancering werden ook de plannen die voor de komende tijd op stapel liggen gepresenteerd, waaronder implementatie van een gedragscode en een kwantitatief onderzoek naar sociale veiligheid dat in de volle breedte van de muzieksector wordt uitgerold.

muzieksector maakt start met cultuurverandering

De Kunstenbond is heel blij met deze ontwikkelingen in de muzieksector. Leden van de Kunstenbond/Ntb, en vele werkenden met hen, nemen de onveilige werkvloer niet meer voor lief. Gebrek aan inclusie, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag zijn nauw met elkaar verbonden en wijdverspreid in de culturele en creatieve sector. Een sectorbreed gedragen initiatief zoals de Taskforce GO! is essentieel om de broodnodige cultuurverandering te bewerkstelligen. Dat er in de muzieksector binnenkort cijfers beschikbaar zijn over grensoverschrijdend gedrag, is een belangrijke stap richting bewustwording en verandering.

Aansluiting bij Mores

De Taskforce GO! heeft ook voor de lancering niet stilgezeten. Naast het opstellen van de gedragscode is de muzieksector nu officieel aangesloten bij Mores.online, het meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag in de culturele en creatieve sector, waarvan o.a. de Kunstenbond aan de wieg stond.

aanleiding taskforce

Naar aanleiding van BOOS! This is the Voice en de daarop volgende open brief waarin een aantal prominente zangeressen de onveilige werksituatie in de muziekindustrie aankaartten, werd op initiatief van de NVPI een werkgroep samengesteld die later uitmondde in de Taskforce GO!. Onder toeziend oog van Janice Deul, expert op het gebied van diversiteit en inclusie, hebben we het afgelopen jaar tijdens diverse bijeenkomsten een agenda bepaald. Die agenda is in grote lijnen gepresenteerd tijdens het panel ‘Een jaar na BOOS! this is the Voice tijdens ESNS 2023.

Bij Taskforce GO! zijn ook VCTN, NVPI, Buma Cultuur, BAM! Popauteurs, Music Managers Forum, STOMP,  MMUV, VNPF en Warner Music betrokken. Meer info over Taskforce Go! vind je op de website.