Leden akkoord met bestsellersregeling voor sessiemusici

Beeld: Getty

 

De afgelopen twee weken konden de leden van de vakgroep muziek (Ntb) van Kunstenbond die als sessiemuzikant werken of gewerkt hebben, stemmen in de ledenraadpleging over het onderhandelingsresultaat dat wij met de Nederlandse platenmaatschappijen bereikten. 94,1% van de leden die een stem hebben uitgebracht, heeft vóór het akkoord gestemd.

Hiermee is de overeenstemming tussen Kunstenbond/Ntb en NVPI (de brancheorganisatie van platenmaatschappijen) definitief. Het is de eerste collectieve vergoedingsafspraak voor zzp’ers in de culturele sector die is onderhandeld door een vakbond; in het verleden werd immers door de Nederlandse mededingingsautoriteit verboden om buiten collectief beheer (zoals Sena, Buma en Norma) prijsafspraken te maken voor zzp’ers. Een situatie die na onder meer jarenlange lobby van Kunstenbond gewijzigd is. Met de instemming van Kunstenbondleden is dus een belangrijkste eerste stap gezet naar verdere verbetering van de positie van musici en andere zzp’ers in de sector.

De ondertekening van het akkoord zal in de komende weken plaatsvinden. Ook zal uitvoering van de regeling door Sena nader worden uitgewerkt. Het streven is om tijdens de Aangeslotenenvergadering van Sena Performers dit jaar een repartitiereglement (met de regels over de verdeling van de gelden) in stemming te kunnen brengen.

Lees hier meer over de raadpleging en de afgesproken regeling.

Naast de afspraken over sessiemusici hebben wij ook enkele afspraken voor hoofdartiesten kunnen maken. Helaas bleek het daarbij niet mogelijk tot een akkoord over concrete eerlijke beloning te komen. Wij onderzoeken momenteel andere wegen om ook voor hoofdartiesten tot wezenlijke verbeteringen te komen. Wij houden onze leden uiteraard via zowel deze website en nieuwsbrief als het vakblad Muziekwereld op de hoogte!