Gouden Notekraker 2018 naar Magda Mendes

Singer/songwriter Magda Mendes is de winnares van de Gouden Notekraker 2018, de prijs van uitvoerende kunstenaars voor uitvoerende kunstenaars.

Bij Sena aangesloten collega-artiesten kenden de Zilveren Notekraker, een aanmoedigingsprijs voor aanstormend talent, toe aan singer/songwriter Nina June. Sessiemusicus Michel van Schie, één van Nederlands beste en meest gevraagde bassisten, won de allereerste humble heroes award. De winnaars namen hun prijs maandagavond in de bomvolle poptempel Paradiso in ontvangst.

Magda Mendes – winnares Gouden Notekraker 2018

Magda Mendes, geboren en getogen in Portugal, woont sinds vijftien jaar in Nederland. Voor haar album  Oliveiras schreef ze samen met Ward Veenstra liedjes die stem geven aan verhalen van het Portugese platteland.  De liedjes beschrijven een streek die recentelijk vaak het nieuws haalde doordat het geteisterd werd door diverse bosbranden. Een vergeten gebied waarvan de geschiedenis in rook dreigt op te gaan.

Nina June – winnares Zilveren Notekraker 2018

In maart van dit jaar kwam haar album ‘Bon Voyage’ uit.Thema van het album is de verborgen eenzaamheid van haar generatie. Als afsluiting van haar voorjaarstour gaf zij een showcase tijdens indieweek in New York.

Michel van Schie ontvangt de eerste Humble Heroes Award

Sessiemuzikant Michel van Schie heeft de Humble Heroes Award ontvangen uit handen van Marco Borsato. Van Schie ontvangt de award vanwege zijn grote verdiensten voor de Nederlandse muziek. Hij speelde met talloze artiesten, waaronder Anouk, Candy Dulfer en Trijntje Oosterhuis en is één van de vele sessiemuzikanten die een belangrijke stempel op de Nederlandse muziek hebben gedrukt maar die eigenlijk nooit in de spotlights staan. De Humble Heroes Award is een initiatief van Dutch Performers House.
Dutch Performers House haalt sessiemuzikanten uit de schaduw van de sterren in de YouTube-serie ‘humble heroes’ tijdens een eenmalige studiosessie die volledig naar eigen inzicht is ingevuld.  De eerste editie met vocalist/saxofonist Lodewijk van Gorp kun je hier bekijken.

Marco Borsato over de Humble Heroes Award

“Sessiemuzikanten hebben een sleutelfunctie bij het tot stand komen van grote hits, maar blijven helaas vaak in de schaduw. Michiel van Schie is een icoon onder bassisten, maar voor het grote publiek is hij tot dusver onbekend gebleven. Terwijl hij op meer dan vijfhonderd albums meewerkte, van Anouk tot Alain Clark, van Ilse DeLange tot Trijntje Oosterhuis”.

– foto door Monique Shaw