Gemeente Den Haag opgeroepen tot fair pay met terugwerkende kracht

De Kunstenbond en Belangenvereniging voor Jazz, Wereld- en Improvisatiemuziek (BID) roepen Gemeente Den Haag op om met met terugwerkende kracht artiesten die optraden tijdens Jazz in de Gracht 2023 fair pay te belonen. Dit publieksevent, dat mede door de gemeente wordt gefinancierd, zorgt voor een gevarieerd cultureel aanbod en levert de nodige economische spin-off op. Dat mag niet over de rug van de uitvoerende muzikanten gaan.

De Kunstenbond en Belangenvereniging voor Jazz, Wereld- en Improvisatiemuziek (BID) vragen,  middels een brief aan de leden van de Gemeenteraad in Den Haag, aandacht voor fair pay van artiesten bij evenementen die mede door de gemeente gefinancierd worden.

Aanleiding voor deze brief is het evenement Jazz in de Gracht dat plaats vond in eind augustus 2023. Tijdens dit evenement werden veel artiesten ruim onder de Fair Practice norm gehonoreerd en daarmee onderbetaald. Aangezien gemeente Den Haag de Fair Practice Code hoog in het vaandel heeft, kan je ervan uitgaan dat artiesten en muzikanten tijdens evenementen ook fatsoenlijk beloond worden. Helaas is dus niets minder waar gebleken. 

Op vragen van BID hierover aan de wethouder van cultuur, Mevrouw Bruines, luidt het antwoord dat de Fair Practice Code door de gemeente wordt onderschreven, en voorwaarde is voor de subsidieregelingen voor cultuur. Echter de regeling voor publieksevenementen kent een dergelijke voorwaarde niet, dus bij de beoordeling van de aanvragen voor die regeling toetst de gemeente daar niet op. De beleidsadviseur laat ook weten zich wel te beraden bij het herzien van de regeling, want er zijn ook culturele publieksevenementen. 

Jazz in de Gracht is een publieksevent, dat voor de stad naast een gevarieerd cultureel aanbod ook economische spin-off oplevert. Uiteraard gunnen we de horeca in Den Haag de extra inkomsten tijdens Jazz in de Gracht, maar dit mag niet over de rug van de uitvoerend muzikanten gaan. 

Daarom roepen we raadsleden op te pleiten bij het college van Burgemeesters en Wethouders voor een fatsoenlijke beloning van de artiesten tijdens Jazz in de Gracht 2023. Tevens vragen we hen erop toe te zien dat bij lokale inzet van culturele makers altijd van Fair Practice sprake is, nu en in de toekomst. Met een aanpassing van de Algemene subsidieverordening hoeft dit geen langdurig traject te zijn. 

 

Beeld: Nicole Baster op Unsplash