Quatro Ventos

Vozes do SilĂȘncio

Quatro Ventos is een Portugees/Nederlandse fadogroep rond zanger/gitarist Emanuel Pessanha. De groep speelt ontroerende, ingetogen fado’s, maar ook vrolijk swingende nummers. Emanuel Pessanha wordt op dit album vergezeld door zijn vaste kern: Wout Pennings op klassiek sologitaar en Portugese gitaar, violiste Aili Deiwiks en contrabassist Bob Wisselink.
Vozes do SilĂȘncio is inmiddels de vijfde CD die de groep uitbrengt. Op dit album horen we verstillende muziek die klankmatig breed en met veel ruimte is geproduceerd. De subtiliteit en vakmanschap waarmee gespeeld wordt is een lust voor het oor. Zanger Emanuel Pessanha krijgt alle ruimte met zijn warme en doorleefde stem. Gitarist Wout Pennings voegt een zigeunersmaak toe terwijl gastmusicus Gerie Daanen op accordeon het gezelschap boven iedere stijldefinitie uit tilt. Gerie Daanen schreef ook een paar mooie strijkersarrangementen uitgevoerd door cellist Hugo Doesburg en violist Aili Deiwiks.
Vino Verde, Lissabon en de ruimte en rust van Portugal weerklinken in deze muziek, ik kreeg gelijk weer zin om er heen te gaan.
Quatro Ventos brengt dit theaterseizoen het jubileumprogramma ‘Dez Anos Quatro Ventos!’, een prachtig overzicht van hun fadorepertoire van de afgelopen tien jaar aangevuld met nieuw materiaal, een aanrader!