Knimes Acoustic Group

Adventures in improvised music

Matthijs de Ridder brengt met zijn jazzband Knimes Acoustic Group een album met afwisselende nummers uit op vinyl. Het zijn allemaal sterke composities die met zorg zijn gearrangeerd. Gelijk bij het eerste nummer 3:12 word je gegrepen door het energieke en vrije spel van deze drummer en tevens componist en producer.

Wat een genot dat ik dit album op vinyl mocht beluisteren. De sound is echt fantastisch. Dat komt door de jarenlange fascinatie van Matthijs voor de sound van oude jazzopnames. Dat wilde hij op deze plaat ook voor elkaar krijgen. Daarin is hij zeker geslaagd.

De muzikale avonturen zoals Matthijs de nummers zelf noemt, zijn het resultaat van een reis naar Amerika. Waar hij in New Orleans collega drummer Herlin Riley ontmoette. Uit deze ontmoeting ontstond later het nummer D.C., een mooie gedragen ballad ter ere van de overleden grootvader van De Ridder, met solo’s van Yiannis Marinos op trombone en Jose Cervera op saxofoon. Als ook Waltz for Gloria, sterk gedragen door de pulse van contrabassist Ignacio Santoro. Afsluiter Birth of joy begint chaotisch waarna er een fragmentarisch thema wordt ingezet zoals Thelonious Monk dat ook zou kunnen doen. Het laat horen hoeveel lol de muzikanten tijdens de opnames van deze nummers hebben gehad.

Het album is verkrijgbaar op de bandcamp-pagina van Knimes via knimes.bandcamp.com. (P.O.)