Joep Lumeij

Brasiliana

Gitarist/contrabassist Joep Lumeij is bekend van talloze theater- en musicalproducties met uiteenlopende artiesten. Daarnaast kennen we hem als orkestleider van het Deep River Quartet waarmee hij sinds 2000 langs de nationale en internationale podia tourt. Voor deze plaat maakte hij nieuwe arrangementen van 12 standards van Braziliaanse hitcomponisten als Tom Jobim, Ary Barroso, Dorival Caymmi en Baden Powell.

De plaat begint echter met een werk van Belgische makelij: Bluesette van Toots Thielemans. Zangeres Brechtje Kraan scat de fameuze tune in unison met de semi-akoestische gitaarpartij van Joep Lumeij. Het geeft een soort vrouwelijk Johnny ‘Guitar’ Watson-effect dat zeer goed werkt in deze laid back gehouden bewerking. Laid back is tevens de juiste omschrijving voor deze cd. Nummers als ‘Corcovado’, ‘Desafinado’ en ‘Brasiliana’ lenen zich uitstekend voor die aanpak.

Er is grote zorg besteed om het geluid intiem en klein te houden. Daarbij wordt er wel naar hartenlust geïmproviseerd door Joep Lumeij, saxofonist Simon Rigter, fluitist Marco Kegel en toetsenist Erik van der Lint. Bassist Jose Lopretti en drummer Enrique Firpi houden het gezelschap ondertussen vakkundig bij de tijd en in de juiste groove.

www.joeplumeij.com