Bondsalon

Leven van kunst

Hoe fair ben jij?

Meet-up over de gevolgen van fair practice

Welk toekomstbeeld streven we na? Waar in de cultuurketen liggen welke verantwoordelijkheden?

De sector aan het woord:
Hoe pakken we de structurele onderbetaling van werkenden aan? Is een eerlijk loon voor iedereen belangrijker dan het individuele streven naar een artistiek bestaan?

30 maart 2020  – Het Huis Utrecht, Boorstraat 107, 3513 SE Utrecht 

Programma

 • 12.30 Welkom door Jurre Schreuder, voorzitter van de Kunstenbond
 • 13.00 Debat: Leven van kunst. Hoe fair ben jij?
  o.l.v. Dorine Schoon (Platform Freelance Musici) en Jorn Matena (&Maes).
  Met: Marte Boneschansker (theatermaker), Jeroen Bartelse (directeur TivoliVredenburg), Folkert de Jong (beeldend kunstenaar), Claudia Doesburg (directeur          SKVR), Hedwig Heeremans (senior adviseur VSBfonds), Jakob van der Waarden (directeur Raad voor Cultuur).
  Met muziek: Guus van der Steen (spoken word artist), Stef van Es (gitarist) en slotwoord door Bart Stuart (beeldend kunstenaar/schrijver).
 • 14.30 Pauze
 • 14.45 Kunstenbonders stellen zich voor
 • 15.00 Schuif aan bij experts op het gebied van Fair Practice code, arbeidsrecht, eigendomsrecht, ondernemen
 • 16.00 Daria Bukvić (Theatermaker)
  interview over diversiteit door Manu van Kersbergen
 • 16.30 Marlyn Spaaij (animation designer)
  keynote over solidariteit
 • 17.00 Borreltje

Ook zien en horen we van kunstenaars:
Guus van der Steen, Koos Bruist, Natascha Waeyen, Stef van Es, Vincent Brons, Wafae Alahouch en anderen.

De Bondsalon is gratis toegankelijk voor leden en niet-leden van de Kunstenbond, dé community voor werkenden in de culturele sector.

Achtergrond
De Fair Practice Code is ingevoerd als subsidievoorwaarde. Een belangrijke stap in de goede richting als het gaat om solidariteit, diversiteit en structurele onderbetaling van werkenden in de culturele sector. Ook roept de invoering  nieuwe vragen op. In de praktijk lopen kunstenaars, organisaties en fondsen tegen allerlei dilemma’s aan. En keuzes die we nu maken werken door voor de toekomst. Hoe willen we eigenlijk dat die toekomst eruit ziet?

De Kunstenbond brengt tijdens de Bondsalon de sector bij elkaar om deze uitdagingen samen te lijf te gaan. Met een kritische blik kijken we naar de cultuurketen: hoe gaan we als sector met de nieuwe omstandigheden om? Waar liggen welke verantwoordelijkheden? Welk toekomstbeeld streven we na? Wat zijn de gevolgen van fair practice voor de beroepspraktijk van mensen die leven van kunst? Is een eerlijk loon voor iedereen belangrijker dan het individuele streven naar een artistiek bestaan?

Naast een sectordebat, zijn er een interview en keynote met inspirerende creatieven over hun visie op de toekomst van de culturele sector. Ook is er muziek, kunst en theater/dans. Daarnaast kan je aan tafel doorpraten over onderwerpen waar de Kunstenbond zich voor inzet: juridische zaken, auteursrecht, zelfstandig ondernemerschap en fair practice.

De Bondsalon is gratis toegankelijk voor leden en niet-leden van de Kunstenbond, dé community voor werkenden in de culturele sector.

Meld je hier aan 

 

One thought on “Bondsalon