Afschaffing VAR

Deze week werd (in de Eerste Kamer) definitief besloten over de afschaffing van de VAR. De VAR verdwijnt, ondanks vele twijfels en vele protesten van met name ZZP organisaties, per 1 mei a.s. met een overgangsperiode tot 1 mei 2017.

Het definitieve besluit tot afschaffing van de VAR levert, merken wij, veel onduidelijkheid en vragen bij onze leden op. Daarom in deze nieuwsbrief de belangrijkste punten op een rij:

Overgangsregeling

Tot 1 mei blijft de VAR feitelijk in dezelfde vorm bestaan. Als het werk het zelfde blijft dan kan de VAR verklaring over 2014 of 2015 ook nog gedurende deze periode gebruikt worden. Nieuwe zelfstandigen of zzp’ers met een nieuwe opdracht kunnen kiezen of zij willen werken volgens de oude regels, met een VAR dus, of met een van de nieuwe modelovereenkomsten die in de toekomst worden gebruikt. Van 1 mei 2016 tot 1 mei 2017 is er een implementatietermijn. In deze periode kunnen opdrachtgevers en opdrachtnemers hun werkwijze aanpassen om met de nieuwe overeenkomsten te kunnen werken. Tot die tijd houdt de belastingdienst wel toezicht, maar neemt nog geen “repressieve handhavingsmaatregelen”. Alleen evident misbruik wordt (zoals ook in het verleden) aangepakt.

Modelovereenkomsten

Modelovereenkomsten voor artiesten (die vorig jaar mede door de Ntb werden uitonderhandeld) zijn te downloaden via de website van de belastingdienst: bit.ly/1KZM12m

Ook een algemeen overzicht van overeenkomsten is te vinden bij de belastingdienst via:

bit.ly/1j4yBLr

De Ntb is met opdrachtgevers overleg herstart over verdere modelovereenkomsten voor de sectoren. Uiteraard houden wij u via nieuwsbrieven, website, Twitter en de ‘Muziekwereld‘ de komende periode op de hoogte.